Fra et lite hjemmebakeri (klikk for stort bilde!) En bonde med dyr og familie (klikk for stort bilde!)


? Vanlige spørsmål ?






© 2002 eric

Spørsmål

  1. Hva er Middelaldergruppa i Trøgstad?
  2. Hvorfor arrangeres Middelalderdagen?
  3. Hva koster det å lage Middelalderdagen?
  4. Hva koster det å delta på Middelalderdagen?
  5. Må deltakerne kle seg ut?
  6. Hva skal jeg gjøre om jeg har forslag til hvordan dagen skal være?
  7. Skal Middelalderdagen arrangeres igjen?
  8. Skal det slaktes levende dyr?
  9. Hvordan skal kjøp og salg organiseres?
  10. Hva er premien i ridderturneringen?
  11. Hva slags mat blir det å spise?
  12. Hvor lenge skal Middelalderdagen vare?
  13. Hvem kan komme til leirplassen på Busterud?

Svar

  1. Middelaldergruppa i Trøgstad er fire voksne og tre ungdommer i Trøgstad kommune som skoleåret 01/02 har hatt faste planlegginsmøter for å forberede det arrangementet som heter Middelalderdag i Trøgstad. Vi starta dette på eget initiativ. I løpet av vinteren har Båstad 4H blitt med som aktiv arrangør. hatt

  2. Hvorfor arrangeres Middelalderdagen?
    Fordi vi i Middelaldergruppa i Trøgstad ønsket å laget en tilstelning sammen med ungdom i bygda. I starten var det forskjellige tanker om hva dette kunne være, men raskt ble det enighet om at middelalderen kunne være et godt tema å samle seg rundt. Vi visste faktisk ikke så mye om denne tida, derfor ville det være interessant å arbeide med den som tema. Det har også vært en utfordring for oss å forsøke å få til et samarbeide mellom hjem og skole. Her har vi presentert og tilbudt Trøgstad ungdomsskole et opplegg til felles prosjekt. Dette har vært spennende å jobbe med i forhold til skolen. Lærere og elever vil få en annerledes skoledag fredag 24.mai!

    Tilbake til spørsmålene
  3. Hva koster det å lage Middelalderdagen?
    PENGER!
    Her kunne vi brukt like mye penger som et vanlig norsk filmbudsjett (15-40 millioner kroner) hvis vi hadde hatt så mye....(drøømme - drømmeee!) Siden vi ikke hadde noen penger til dette formålet da vi starta med arbeidet tidlig på høsten i 2001, så ble det viktig for oss å lage et budsjett som vi kunne klare å holde. For begge de to dagene kommer de totale utgiftene til å bli rundt 7.500 kroner. Utgiftene blir dekket opp gjennom støtte som Båstad 4H (som deltakende arrangørklubb) har fått fra et aktivitesfond i 4H og fra kommunen, sammen med det som deltakerne vil betale for maten hver av dagene. Dette har vært mulig fordi vi:
    • Ikke lager alt autentisk (slik det virkelig var i middelalderen)
    • Får låne mange ting gratis
    • Har fått gratis tømmer, stoff og får noe mat gratis
    • Yter stor dugnadsinnsats

  4. Hva koster det å delta på Middelalderdagen?
    For alle inviterte deltakere vil det koste 25 kroner å delta. Disse pengene vil dekke det meste av matkostnadene for hver enkelt. (Dette er mulig siden vi har fått en gris og får kjøpe billig kyllingkjøtt direkte fra produsent).

    Tilbake til spørsmålene
  5. Må deltakerne kle seg ut?
    Alle må kle seg ut. Dette blir ikke et arrangement for tilskuere. Det som derimot må sies er at det ikke MÅ være klær som de hadde i middelalderen. Om du får problemer med å lage din egen middelalderdrakt, så kan du kle deg ut med klær som du alt har liggende. Tenk middelalder!
    Muligheten til å ordne seg helt enkle kjortler laget av striesekker (hull til hode og armer) er noe alle kan lage. Men dette er selvsagt en drakt som passer best til tiggere og fattige bønder. (Eller kanskje en ridder som har tapt klærne sine i terningspill?)

  6. Hva skal jeg gjøre om jeg har forslag til hvordan dagen skal være?
    Du som leser dette og har ideer og gode forslag til oss; - ta KONTAKT! Det vil du ikke angre på et sekund. Hvis vi velger å bruke noe av det du måtte sende til oss så vil vi kreditere deg for det på dette nettstedet:-)

    Tilbake til spørsmålene
  7. Skal Middelalderdagen arrangeres igjen?
    Middelaldergruppa har opplevd arbeidet i gruppa med dette arrangementet som godt. Nå har vi bestemt oss for at vi vil se hvordan gjennomføringen av de to dagene blir før vi bestemmer oss for om vi vil gjenta Middelalderdagen seinere.
    Noen tanker vi alt har gjort oss om en gjentakelse går bla. ut på å intivitere de siste klassetrinnene på barneskolen (6.-7.klasse).

  8. Skal det slaktes levende dyr?
    På begge dagene vil vi ha innhegninger med levende dyr. Planen er å ha høner, griser, sauer og kuer på markedet. Det vil bli satt opp et eget slaktehus. Men det gjenstår jo å se om noen vil kjøpe noe som skal slaktes?
    Kyllingkjøttet og grisen som vi skal spise til festmiddagen vil være klart til steking/grilling før selve dagen.

    Tilbake til spørsmålene
  9. Hvordan skal kjøp og salg organiseres?
    Det blir slik at hver deltaker går til manntallet (registreringen) når de kommer til markedsplassen på morgenen. Her skal deltakeravgiften på 25 kroner betales, og du vil bli tildelt mynter og varer som du kan bruke i løpet av dagen.
    • Alle vil få varer eller mynter tilsvarende samme verdi.
    • Noen vil bare få mynter.
    • De fleste vil få mynter og varer som mel, høner, grønnsaker, ved, m.m.
    Det vil være opplyst om anbefalte priser, men det blir også slik at alle de som tar med seg hjemmelagede(skole-) gjenstander til markedet kan få selge eller bytte disse mot andre varer gjennom pruting.

  10. Hva er premien i ridderturneringen?
    Ridderturneringen vil bli organisert som flere konkurranser mellom lag (noe lignende "Mestermøte"). Hvert lag skal ha sin egen farge med sitt eget flagg. Når det etter alle konkurransene står igjen ett lag med flest poeng; - venter en flott premie: ALLE PÅ DET SEIRENDE LAGET VIL BLI SLÅTT TIL RIDDERE AV KONGEN/DRONNIGEN.

    Tilbake til spørsmålene
  11. Hva slags mat blir det å spise?
    I løpet av Middelalderdagen vil det bli mye småspising og ett stort, felles festmåltid rundt langbord. Alle vil bli delt inn i lag som også lager sin egen mat. Vi skal ha flere bålplasser med steke- og grillutstyr. Det vil også bli et bakeri som skal lage og selge brødvarer. I slaktehuset vil det bli mulig å kjøpe forskjellige kjøtt, bla. svin og kylling. Det vil bli salg av forskjellige grønnsaker på markedet. Av drikke blir det alkoholfritt øl, vann og kanskje nypresset appelsinsaft fra tilreisende handelsfolk.

  12. Hvor lenge skal Middelalderdagen vare?
    Fredag 24.mai vil elevene komme til registrering fra klokka 0800 til 0830. Avsluttes kl.1400.

    Lørdag 25.mai vil dagen vare fra kl.10-16.

    Tilbake til spørsmålene
  13. Hvem kan komme til leirplassen på Busterud? Middelalderdagen er et arrangement for inviterte gjester, både fredag 24. og lørdag 25.mai. Det blir ikke et "skuespill" for tilskuere, men et arrangement hvor alle deltar.
    Foreldre/foresatte og andre som er særlig interesserte kan bli med på middelalderdagen som medhjelpere. Se HER! Ellers vil det være åpen leir med enkel omvisning både fredag og lørdag kveld etter klokka 18. Da er du hjertelig velkommen til å komme for å ta en titt!

Hvis du har flere spørsmål, så vil vi gjerne ta dem inn på denne sida.
Ta kontakt!

- Gå til neste side ved å klikke her!





Template by BbBoy